Licitația pentru CFR Marfă va porni de la 800 de milioane de lei

Licitația pentru CFR Marfă va porni de la 800 de milioane de lei
Publicat: 05/04/2013, 11:56
Actualizat: 21/03/2019, 06:03

Licitația pentru pachetul de 51% din acțiunile CFR Marfă va porni de la un preț de 798,05 milioane lei, iar câștigătorul licitației va fi stabilit la jumătatea lunii iunie, potrivit anunțului de privatizare lansat vineri de Ministerul Transporturilor, scrie Mediafax.

Procedura va avea trei etape – precalificare, negociere pe bază de oferte preliminare și neangajante, respectiv licitație cu ofertă în plic.

Prețul de ofertă (prețul de pornire a licitației) este de 797.058.000 lei pentru întregul pachet de acțiuni scos la vânzare, iar oferta este valabilă 180 de zile de la data publicării, cu posibilitatea de a fi prelungită, se precizează în anunț.

Plata ar urma să fie efectuată într-o singură tranșă, prin transfer bancar la data finalizării tranzacției.

Dosarul de prezentare a companiei va putea fi achiziționat de marți, pentru 10.000 de euro, fiind necesară și o scrisoare de intenție a potențialului cumpărător al acțiunilor.

Documentele de participare pentru precalificarea la licitație trebuie să fie depuse până la 22 aprilie.

Transporturile impun potențialilor investitori o serie de criterii de precalificare, precum „experiență relevantă în domeniul transportului de marfă și capabilități operaționale” și „capabilități financiare care să demonstreze posibilitatea preluării și dezvoltării afacerii”.

În cazul persoanelor fizice care participă în mod individual este nevoie și de prezentarea unei scrisori de confort emisă de o bancă cu rating acordat de către Standard&Poors sau Fitch de minim BB- sau de către Moody”s de minim Baa3 (corespunzătoare nivelului de „investment grade”), în cuantum cel puțin egal cu suma dintre prețul de pornire a licitației și suma necesară pentru finanțarea investițiilor propuse prin strategia de dezvoltare a CFR Marfă.

Alte condiții sunt deținerea unei licențe de transport de marfă sau a oricărei alte aprobări, în vigoare, emisă de către o autoritate competentă în domeniul transporturilor cu cel puțin 3 ani înainte de data depunerii documentelor de participare, deținută neîntrerupt și fără încălcări semnificative în toată această perioadă, respectiv declarații fiscale pentru persoanele fizice române sau alte documente emise de o autoritate fiscală din țara de origine, pentru persoanele fizice străine, din care să reiasă existența unui venit mediu anual de minimum 100 de milioane de euro rezultat din activitățile de transport de marfă, în ultimii trei ani financiari încheiați.

În cazul persoanelor juridice care participă în mod individual Ministerul Transporturilor impune aceleași criterii privind scrisoarea de confort și licența de transport de marfă, precum și existența unei cifre de afaceri medii anuale de minimum 100 milioane euro în ultimii trei ani financiari încheiați.

În cazul persoanelor care participă în cadrul unui grup de investitori se mențin criteriile vizând scrisoarea de confort și licența de transport de marfă, altă condiție făcând referire la existența unei cifre de afaceri medii anuale de minimum 100 milioane euro în ultimii trei ani financiari încheiați sau deținerea sub administrare de active în valoare de minimum 300 milioane euro în ultimii trei ani financiari încheiați.

Plicurile cu documentele de participare vor fi deschise la 23 aprilie. Acestea vor fi analizate până la 29 aprilie, când se va întocmi lista investitorilor precalificați să participe, în continuare, la procesul de privatizare a CFR Marfă.

Pentru participarea la negocierea pe bază de oferte preliminare și neangajante, potențialii cumpărători înscriși pe lista scurtă vor depune la Ministerul Transporturilor, până la 8 mai, oferta preliminară și neangajantă și comentarii privind proiectul de contract de vânzare – cumpărare, inclus în dosarul de prezentare.

Comisia de Privatizare constituită la nivelul MT va purta negocieri cu fiecare dintre potențialii cumpărători, începând cu data de 9 mai.

MT va redacta proiectul de contract de vânzare – cumpărare de acțiuni, așa cum a rezultat în urma negocierilor, și o va transmite tuturor potențialilor cumpărători.

Pentru participarea la licitația cu ofertă în plic, potențialii cumpărători vor depune, până la 13 iunie, oferta de cumpărare în plic sigilat, alte documente și dovada privind achitarea taxei de participare la licitație, de 20.000 de euro.

Totodată, o garanție de participare în sumă de 10 milioane euro se va constitui în favoarea MT, prin scrisoare de garanție bancară.

Comisia de privatizare va deschide plicurile la 14 iunie, când se va stabili și ofertantul adjudecatar.

MT precizează în anunț că își rezervă dreptul de a face publică lista persoanelor fizice și/sau juridice care au cumpărat dosarul de prezentare și de a modifica anunțul și dosarul de prezentare.

CFR Marfă are un capital social de 312,34 milioane lei, deținut integral de Ministerul Transporturilor.

Guvernul s-a angajat în ultimele negocieri cu FMI să publice anunțul de privatizare a CFR Marfă în luna martie a acestui an și să semneze contractul de vânzare a unui pachet majoritar de acțiuni până la jumătatea lunii mai, tranzacția urmând să fie încheiată atunci când „toate condițiile vor fi îndeplinite.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Temperaturile scad drastic în România. Meteorologii ANM au anunțat cum va fi vremea în următoarele...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Silviu Prigoană, conștient că nu va mai trăi mult. Ce i-a agravat starea de sănătate
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Rezultatul autopsiei dezvăluie cauza reală a morții fiicei lui Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Test de cultură generală. Ce este Australia: insulă sau continent?